Artlover

Dagens Arbetsmarknad
Jag skriver inte så mycket. Men jag bör göra det. Jag har haft tanken om att skriva om dagens arbetsmarknad länge.
Allas rätt att få arbete stämmer inte överens med dagens samhälle. Det är inte bara att få ett arbete, som det var igår. Idag handlar det mer om att skapa arbete. Att få gå till ett arbete är rena lyxen idag och särskilt om man är arbetslös och särskilt till något som man trivs med. Som alla förstår så grundar arbete sig på efterfrågan och utbud på produkter och tjänster. Sedan ska det vara rätt person på rätt plats med rätt kompetens för att få jobb mm. Men det räcker inte där. Arbetsmarknaden är lika konkurrensutsatt som marknaden för övrigt för att få ett jobb, inte minst av ekonomin som påverkar den.
Jag fattar inte varför vi har en myndighet som arbetsförmedlingen? De förmedlar knappast jobb och inte minst hjälp för att få jobb. Det är bara en institution, ett kontrollorgan som kollar att man söker jobb för att kunna få ut sin A-kassa.
 
 Photo; ©ArtloverLH
 
Arbetsförmedlingen gör inget alls nytta. Det är är bara en myndighet som kostar staten en massa pengar. De förmedlar inga jobb. Det är arbetsgivarna som vill ha arbetskraft, eller att du skapar arbete och säljer dina tjänster själv. Idag kan man få jobb genom andra kanaler, t.ex LinkedIn.
Rätten till jobb finns inte. Det är bara tur om man får ett. Jag anser att få ett jobb eller inte är som ett lotteri. Likheten är slående, inte minst till den sysselsättning du vill helst jobba med. Det är konkurrens om jobben. För att vara ironiskt kunde man slå ihop Arbetsförmedlingen med Svenska spel till en myndighet.
 
 Photo: ©ArtloverLH
 
Att få jobb idag handlar mer om att bjuda på sig själv och vad vad man erbjuda av det man kan. Igår formades man till ett kugghjul till samhällets tjänst. Idag är det snarare du som får skapa kugghjulet.
Med samhällets förändring ändras också arbetsmarknaden villkor. Det känns som tiden har sprungit ifrån politiker och myndigheternas gamla idelogi. De gamla systemen har fallit isär för de nya och det är bara att inse att få ett jobb är som ett lotteri.
 
 
P i X E L I E – Erica Pettersson

Såg att det är ett lite äldre inlägg, men hittade det nu och måste bara få lägga in en kommentar :-)
Så bra skrivet! Jag håller absolut med!
Förstår inte heller varför Arbetsförmedlingen fortfarande existerar. Ibland känns det som om myndigheter envist klamrar sig fast vid ett samhälle som inte finns.
Förut Förmedlade AF jobb. Folk fick jobb via Arbetsförmedlingen.
Så är det inte idag. Som du skriver så förmedlar AF inga jobb, utan rent krasst är deras enda uppgift att hålla koll på att alla arbetslösa söker jobb (och anmäla de som inte gör det).
Det är en myndighet som finns till egentligen för att kontrollera människor.
Precis som du skriver har arbetsmarknaden förändrats. Den ser inte ut idag som den gjorde för 20-30 år sedan.
När mina föräldrar slutade gymnasiet i början av 80-talet räckte det ju typ med att gå in på AF så fick man jobb, och man hade fast jobb innan man fyllt 25.
Idag är det typ en lyckträff om man får fast jobb innan 40...
Ett lotteri, som du skriver.
Håller med om att dagens arbetsmarknad helt går ut på att alla skapar sina egna möjligheter. Oavsett om man har förmågan till det eller inte.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress