Artlover

Köksprojekt, del 3
Det blev mest småpyssel med köket sedan förra helgen. Jag kan inte göra så mycket förrän jag har allt material på plats samt att jag måste göra så mycket som möjligt innan elektrikern kan dra kablar och momtera kontakter. Det blir inte så mycket jobb den här kommande helgen heller.
 
 
 

 Elektrikens kabeldragning, innan underskåpen på motsvarande sida är på plats.
 

Samma kabeldragning som ovan. Men här är hålet där kablarna sticker ut när skåpen är på plats. Där kommer elektrikern knyta ihop kablarna i en dosa sedan.
 
Sedan har jag fått uppgift av elektrikern att nita fast kablar på spis och diskbänksidan som han har lämnat efter sig.. Här har jag karvat ut i väggen i hörnet för att kunna lägga kabelröret i kant mot väggens nivå, så jag kan lägga våtrumspanel över denna snyggt i hörnet sedan. Denna kabel går till köksfläkt och köksbelysning.
 
Här håller jag på att dra kabeldragning där diskbänksskåpet ska stå, till kontakterna för varmvattenberedare och diskmaskin.
 
Lite småpyssel med att montera utdragsskenor till lådorna. Resten får jag montera senare när bänkskivorna kommer på plats.
 
Fortsättning följer...
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Köksprojekt, bygge, Kök, Inredning
Köksprojekt del 2
Under den här helgen har jag fortsatt med arbetet i köket på landet, särkillt under söndagen som passade bra när det regnade hela dagen. Även denna gång har jag satt upp skåpen, nu på motsvarande sida. Men bara tillfälligt för att se hur det kommer se ut senare. Först måste jag anlita en elektriker som kan dra nya kablar och montera kontakter i köket innan jag skruvar dit skåpen permanent. Här kommer lite bilder från helgens jobb.
 
 
 
Denna gång har jag börjat med den motstående sidan av köket. Jag har skruvat dit skenan där skåpen hänger i bakkant. Här skruvar jag på lister mot fönsterväggen där skåpsgaveln ska ligga emot. Skåpet ska stå någon cm från väggen så man kan öppna lådor och lucka problemfritt. Gaveln får inte ligge direkt emot väggen. Annars tar de de i mot fönsterkarmen till vänster i bild. Notera att fönstret är lågt förhållande till skåpets höjd (se övriga bilder som följer här). Dagens standard är inte detsamma som husets standard. Det är ju bara en sommarstuga...:-)
 
 
Så där ja. Nu är listerna ditsatta och jag kan skjuta in första skåpet som jag har monterat på plats mot fönsterväggen.
 
 
Första skåper på plats efter justerat ett av benen som är skymd under skåpet. Det ser rakt och fint ut. Överskåpen här ska bort sedan och ersättas med hyllor.
 
 
Så här ser det ut när det andra skåpet är på plats. Notera att skåpen har ett grundare djup än diskbänksskåpet, som jag visade förra gången. Skåpsluckor och hyllor väntar jag med tills elektrikern är klar med allting. De måste kanske moteras bort från väggen om han ska kunna dra nya ledningar. bakom skåpen.
Jag valde därför dessa skåp för att få mer golvyta mellan skåpen mot vardera sida samt att väggytan mellan fönster och skåpsvägg är kortare än diskbänksväggen. Huset är litet likaså köket. Notera frysen längst till höger i bild inte kommer i kant med skåpen. Det är inte så mycket jag kan göra något åt tyvärr. Jag kommer har ett stående kombi kyl-och frysskåp där sedan och det kommer att sticka ut en bit som det gör nu.
 
 
På diskbänkssidan har jag monterat ner ett av de gamla överskåpen för att kunna måtta in den nya köksfläkten ovanför spisen. Det är något som är nytt till köket och som inte har funnits tidigare. Överskåpet satt fast med jättelååånga spik som var ett hel.... s jobb att dra ur. Det kommer att ersättas med nya överskåp sedan.
 
 
Nice! Fläktkåpan är på plats. Men bara tillfälligt här också. Jag satte upp den för att kunna visa elektrikern var kontakten ska sitta någonstan på väggen mellan fläktkåpa och tak där skorstenen går samt att se hur avståndet mellan spis och fläkt kommer att se ut.
 
Fortsättning följer...:-)
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Kök, renovering, inredning, Ikea, Köksprojekt
Köksprojekt
Efter ha rivit underskåpen och lagt nytt golv i köket på landet sedan förra året är det dags att bygga nytt. Nu har underskåpen med tillhörande köksluckor med tillbehör införskaffats. Jag har monterat ihop skåpen där diskbänken ska vara. Här kommer lite bilder från helgens jobb. De gamla överskåpen får sitta uppe tills vidare.
 

Upphängningsskenan på väggen där skåpen hänger i bakkant är uppsatt. Ett av skåpen är på plats till höger om spisen mot fönsterväggen.. Sedan blir det lite lyx med en integrerad diskmaskin till vänster om spisen. Det är något som inte har funnits sedan tidigare. Skönt att slippa diska för hand på landet:-)
 
Underskåpen för diskbänk och diskho på plats, men bara provisoriskt till och början med. Måtten stämmer inte med den gamla inredningen och jag måste modda lite för att det ska passa ordentligt.
 
Skåpluckorna på plats för att kolla hur det ser ut. Sedan måste jag skaffa en front till diskmaskinen också.
 

Jag gjorde en liten miss. Skenan där skåpen hänger i bakkant är lite för hög och måste sänkas ned något. Jag märkte det när avståndet mellan golv och skåp var för högt där sockeln går. Jag måttattade från kanten där röda pilen pekar som är fel. För att komma rätt måste jag måtta från den gröna pilen. Men det är en baggis eftersom skåpen inte är ännu permanent fastsatta och kan justera det senare. Jag måste ändå ta bort skåp, diskmaskin och spis från väggen för att kunna dra nya elledningar till diskmaskin och varmvattenberedare under diskbänken och har anlitat en elektriker för detta. Va bra nu kanske jag kan utnyttja Rotavdraget! Han ska även dra ledningar för belysning och köksfläkt.
 
På motsvarande sida har jag inte hunnit med så mycket. På grund av en gräslig huvudverk av dåligt vin kvällen före och blev jag sängliggande under hela söndagen, så blev det inget jobb. Inga nya skåp här till synes. Men lika bra det eftersom ny kabeldragning måste även göras här för kyl och frys också, innan jag monterar nytt.
 
Fortsättning följer...
 
 
 Läs även andra bloggares åsikter om Kök, Inredning, Köksprojekt, Ikea, Köksprojekt,