Artlover

Köksprojekt, del 6
 Det har hänt en hel del med köksprojektet under den gångna helgen. Men jag är långt ifrån klar. Jag har beställt mer material till köket och ytterligare en maskin för att kunna fortsätta med arbetet. Vad som har gjorts i stort är kapning av bänk till rätt längd samt utsågning för häll och diskho. Sedan uppsättning av hyllor mm. Jag har även justerat in diskmaskinen på plats. Här följer lite bilder på vad som har gjorts under denna gång.

 
 
I lördags löste jag ut en ny häll och ugn som jag har beställt för inbyggnad i bänk och skåp. Kul :-).

 
Har ritat upp inbyggnadsmåtten för utsågning av häll och diskho. Här borrar jag hål i hörnen för hällen för att kunna sticka in sticksågsbladet igenom dem.
 
 
Utsågning för häll och diskho med sticksåg i bänkskivan.
 
 
Jag måste förbereda för vatten också. Här har jag borrat hål med en hålsåg för blandaren.
 
 
Här testar jag hur det kommer att se ut med blandare och diskho i bänkskivan innan jag oljar in den.
 
 
Här förbereder jag bänlskivan för inoljning med slipning.
 
 
Även på andra sidan ska oljebehandlas. De gamla skåpen ovanför bänkskivan ska tas ned här.
 
 
Här är ett skåp borta och nu är bara överskåpet kvar här som ska monteras ned.
 
 
Ut med det gamla...
 
 
Nyinoljade bänkskivor av ek. Nice!:-)
 
 
En vy från kortsidan av diskbänksskivan. Jag har även oljat in kanterna för hålen för diskho och häll samt blandare. Viktigt!
 
 
...in med det nya. Här har jag satt upp nya hyllor istället och ett litet skåp i hörnan till vänster provisoriskt.
 
 
Så här ser det ut. Snyggare och bättre än förut samt bättre med plats.
 
 
Hällen är på plats i bänkskivan. Nice! Rakt och fint blev det:-). Nu är det bara att vänta på elektrikern som ska installera den. (Ursäkta för den dåliga bildkvaliteten ovan).
 

 Nästa gång ska jag sätta upp väggskivor mellan överskåp och bänkskiva samt annat småpyssel.
Fortsättnig följer...
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Köksprojekt, Kök, Inredning, bygg, snickeri, Sommar, Köksrenovering, renovering
Köksprojekt, del 5
Hej igen! Nu har jag kommit en bit på väg med köket. Även om det har gått fram och tillbaka med projektet så har det gått framåt. I stället som tidigare kommer det bli en inbyggnadsugn och en häll ovanpå bänkskivan för helhetsintrycket i köket.
Jag har har skaffat ett par skåp till samt bänkskivor till köket. Under förra helgen hann jag göra en sida klar medan skivan för diskho och häll för vänta tills jag har införskaffat en del av dessa ting.
 
 
Det blir blir bänkskivor av massiv Ek från Bauhaus. En skiva är redan tillsågad efter önskade mått hos inköpsstället och jag kunde placera skivan på plats på en gång. Den andra skivan får jag såga till själv.
 
 
Här putsar jag till framkanten på en av ekskivan, så jag får en mjuk rundning av kanten.
 
Jag har varit i valet och kvalet med köksprojektet och en del ändringar har gjorts sedan sist. Mycket har ändrats av estetiska och praktiska skäl. Istället för att ha en fristående spis kvar som tidigare har jag beslutat mig för att ha en ugn för inbyggnad i skåp (se ovan) samt såga ut för en häll i bänkskivan ovanför. Dessutom slipper man skarvar mellan skiva och spis samt att man får ett snyggare helhetsintryck i köket. Jag fick även ta bort det smala skåpet mot väggen för att få plats med inbyggnadsskåpet, där jag hade spisen tidigare.
 
 
Livet är ett evigt skruvande. Här skruvar jag dit fästen på baksidan av diskmaskinsfronten. Jag har bl.a. skruvat ihop skåpen också.
 
 
Mycket förberedelse krävs innan allt sätts på plats. Här har jag skruvat dit en bräda 50 cm ovankant över diskbänken för att underlätta monteringen av överskåpet sedan. Tips: Brädans överkant blir som ett stöd för skåpets underkant när jag skruvar dit skåpet på väggen, som underlättar jobbet avsevärt. När överskåpet är på plats tar man bort brädan.
 
 
Min köksbänk liknar mer en arbetsbänk från snickarboa:-)
 
 
Efter en hel del ändringar har jag gjort hålet större i taket. Jag skjutit in fläkten längre in en bit mot fönsterväggen för att kunna centrera in denna förhållande till inbyggnadsskåpet under bänkskivan.  Istället för att ha ett rör rakt upp igenom taket som var tänkt tidigare, kan jag istället utnyttja den tidigare ventilationen på väggen istället.
 
 
Överskåpet på plats. Notera att jag monterat ledbelysning högst upp i skåpet. Jag ska ha vitrinskåpsluckor och glashyllor i skåpet och då måste man ha lyse i det.
 
 
Så kommer det att se ut i stora drag. Sedan kommer jag bygga ut mellan skåpets ovansida och taket för att undvika fettsamling ovanpå skåpet. Notera underskåpet för inbyggnadsugn i hörnet mot fönsterväggen där spisen stod förut, som nu tillfälligt står i vänstra hörnet i bild. När häll och ugn är på plats kommer spisen att säljas. Någon som vill köpa den? Spisen är bara ett år gammal och felfri. Kolla in den rostfria fronten på diskmaskinen här.
 
Så här långt kan jag inte göra så mycket mer förrän efter midsommar därför annat kommer emellan och för det andra måste jag ha mer material till köket. Det är en spishäll och en inbyggnads ugn samt köksplattor mellan bänk och överskåp mm. som ska på plats då...
 
 
Stay tuned
Fortsättning följer
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Köksprojekt, kök, inredning, projekt, 2015, bygge, sommar, köksprojekt
Köksprojekt, del 4
Det har inte hänt så mycket med köksprojektet sedan sist förutom mest rivning. För det andra har jag inte allt material på plats samt att det har blivit en hel del förändringar med planeringen. Man är så påverkbar och inspireras av andras kök överallt så man vill ha som dem. Nu har jag bestämt mig för att göra av med den fristående spisen och satsa på en integrerad ugn och spis i ett underskåp istället. Det kommer bli mycket snyggare men dyrare än tänkt. Jag har haft beslutsångest under de sista dagarna. Men nu är jag glad att jag inte har hunnit göra mer i köket så jag kan göra mina förändringar..
Här följer lite bilder på vad som har gjorts sedan sist.
 
 
 
 
Det sista överskåpet är nedrivet över diskbänken. Det lustiga var att bakstycket satt fast som berg medan själva skåpet höll på att rasa.
 
De två motstående skåpen får sitta kvar tills vidare. De ska rivas och ersättas med hyllor sedan.
 
Inget verkar vara skruvat förr i tiden trots att skruven är en uråldrig uppfinning, ja, redan under 1400-talet fanns det skruv. Men inte här.
 
Behöver man så här långa spikar för att sätta upp ett skåp? I ett av hålen från dessa spikar kunde man se rakt igenom väggen. Jag säger bara det; Det var inte bättre förr.
 
Sedan har jag förstört taket lite. Här kommer röret som ska leda ut matoset från köksfläkten.
 
Så kommer det se ut med spisfläkt och tillhörande skorsten. Men jag får sljuta lite på paketet efter mina förändringar innan fläkten blir intallerad på allvar.
 
Fläkten sedd från andra sidan. Om den förskjuts lite mer åt höger kanske jag kan utnyttja den gamla ventilationshålet i väggen. Vi får se hur jag löser det. Annars får det bli en skorsten rakt igenom taket.
 
 
De gamla överskåpen på verandan. Ut med det gamla in med det nya.. De har varit ommålade. Senast har skåpen varit vita och gröna invändigt. Men andra färger dök upp när jag tog ned skåpen. Har de inte varit orange så har skåpen varit gula en gång i tiden.
 
De gamla skåpen sågade jag sönder i bitar och eldade upp i den öppna spisen. Det brann bra av gammal masonit. Det passade bra eftersom det har varit kallt och ruggigt. Hela Maj och början av Juni har kännts som September. Var är sommaren? Nåja spelar mindre roll när man kan vara inomhus och arbeta.
 
Har man inte så mycket man kan göra så blir det småpyssel. Läskigt att borra i nya köksluckor som var på plats för handtag. Men det blev bra och mycket snyggt.
 
 
Nu är det bara vänta till helgen då jag kan göra mer i köket. Nu ska jag skaffa mer material till köket.
Fortsättning följer...
 
Läs även andra bloggares åsikter om Inredning, Köksprojekt, Kök, Bygge, Renovering