Artlover

Från 6 till 36...
Min gamla resp. nya kamera.
 
Det var ett stort steg när man införskaffade sig en ny kamera, både upplösningsmässigt och tekniskt sett. Min nya Nikon D800 går inte att jämföra med min gamla D70 dels därför att D800:an är en proffskamera med fullformatssensor (FX) medan den gamla är en entusiastkamera i DX-format. För det andra har tiden sprungit ifatt rent tekniskt beträffande sensor, upplösning mm. Min gamla Nikon D70 var min första digitala sytemkamera. Innan dess har jag haft ett par analoga systemkameror. D70:an har jag haft i 8 år nu sedan jag köpte den. Den har varit som en kär vän och har varit med i ur och i skur i naturen och överallt, trots att den inte är vädertätad och har magnesiumchassi som D800:an har. Kameran har varit felfri hela tiden och jag har bara lämnat in den för check and clean hos Nikon servicecenter för sensorrengöring. Jag har också varit rädd om den. Dock funkar inte skärpedjupskontrollen som den ska längre. Men framför allt har kameran levererat många fina bilder genom åren och det är skälet till att jag har behållit den så länge.
Jag hade länge suktat på en Nikon D300s eller den dyrare D700:an i FX-format eftersom min D70:a började bli något åldersstigen samt att jag hade vuxit ur den och ville ha en mer avancerad maskin. Men eftersom en ny modell var på antågande så ville jag vänta med detta och att jag var nöjd med min gamla så länge den funkade.
Jag är jättenöjd med min nya kamera. Det är som natt och dag att jobba med den jämfört med D70:an. Nu kan jag kräma ut så mycket av ISO som helst utan att bilderna blir alltför brusiga och behöver inte vara rädd för att plåta i svagt ljus samt att  beskära och gräva hur mycket som helst i bildfilerna utan att förlora i upplösning, och många andra saker som jag kan göra som jag har varit begränsad med sedan tidigare med den gamla kameran. Jag har många fler möjligheter med den nya kameran att jobba profesionellt. Jag har fler inställningsmöjligheter, Live view och mycket annat (som även en instegskamera har idag) och jag kan filma med den samt att jag kan ansluta kameran med många fler tillbehör än tidigare.
Antalet pixlar är inte bara den stora grejen med D800:an utan den tekniska utvecklingen mellan de två kamerorna som jag har tagit del av här (dock litet av detta..). Nackdelen med så många pixlar är att datorn segar pga att bildfilerna är så stora när man bearbetar med bilderna, men oooh vilka bilder:-). Snart får jag väl införskaffa mig en kraftigare dator också. Se mina exempelbilder av min Nikon D800 från min fotoblogg "Artlover — Mittlivibilder"

 
Läs även andra bloggares åsikter om Kamera, Nikon D70, Nikon D800, Foto, Bild, Teknik
Fotograf Kameratrollet

Grattis till fullformatsvärlden. Framförallt måste väl ändå sökaren vara något av en uppgradering för dig?

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress