Artlover

Av jord har du kommit...
"...Jord ska du åter bli. Jesus Kristus, vår frälsare, ska uppväcka dig på den yttersta dagen." Så kan det låta när livet har nått sin ände. Av dessa ord för associationerna till bilkyrkogården i Kyrkö Mosse i smålänska Ryd där jag har varit under helgen, som passar ganska bra till frasen. Vissa dör under olyckliga och hemska omständigheter som det har hänt nyligen (DN), (DN), (Expressen) medan andra åldras och förtvinas till ingenting. Det säger allt att livet inte är något självklart. Här är alla fall några utvalda bilder från bilkyrogården i Kyrkö Mosse strax utanför Ryd.

På rad står de där vid vägkanten som de en gång gjorde i sin forna glans. Forfarande står de där trots att tidens tand har sprungit i fatt dem, tysta och stilla.
Det var spännande och roligt att komma dit. Jag tror att ödet spelade in också. Vädret var inget vidare. Det regnade under natten. Men tidigt på morgonen, när jag åkte dit från Växjö luckrade målntäcket upp sig och solen tittade fram. Då försökte dessa gamla klenoder glänsa som ifrån sin forna glans. Men efter jag har dokumenterat platsen med kameran drog molnen ihop sig igen och det började dugga igen. Under min vistelse där fick jag blandade känslor. Jag kände att jag bara ville därifrån fort som möjligt. Det var kusligt och rysligt att gå bland dessa döda ting, som iaktog en med sina svarta hålor. Dessa ting berättar i det tysta från sin själ om vår historia.Av jord har du kommit och av jord ska du åter bli. Naturen ger och tar. Vissa blir ny plåt till nya bilar från en bilskrot eller så tar naturen hand om dessa fordon sakta men säkert, som ifrån detta fall ovan. De rostar sönder under mossan. Då gäller det att dokumentera bilarna innan de blir till oigenkännliga rosthögar. Bilarna berättar så mycket om sitt öde och om vår tid när de ännu står där i skogen. Varför blir det så här? Ja, det är livets gåta.


Foto: ©Artlover/LH


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,
Tammy

Oh wow, these turned out very cool...I especially love the colored version...so gritty and great colors

Farbror Sid

En underbar plats för en fotograf! Jag var där förra sommaren. Jag kom fram just efter ett regn, tyckte då att det blev riktigt bra bilder utan det där starka solljuset som ofta kan ge lite för hårda kontraster..

Susanne

Vilken läcker plats, dit vill jag absolut åka med min kamera! Om det sedan är det bästa för naturen kan man ju fundera på, men vilka bilder det blir. Jag hade nog också funderat en hel del på historien bakom varför just dessa bilar hamnade där. Kul det hade varit om de kunde prata och berätta vad de varit med om... :-)

Jan-Adam

Fantastiska bilder. Undrar just hur många år det tar innan dedär är så pass nedbrutna att de inte syns när en svampplockare knatar förbi.Jag håller på att starta vykortsbutik på nätet och dessa skulle passa riktigt bra som vykort.Maila gärna om detta skulle vara intressant.Mvh

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress