Artlover

Kritik
Det är stor skillnad mellan kommentar och kritik har jag märkt. En kommentar är en kommentar och kritik är något helt annat. De flesta fall säger kommentarerna inget, om inte den vedebörande inte har något att säga.

Kritik är något annat och synnerhet konstruktiv kritik. Ordet kritik har en negativ klang i mångas öron. Men så är icke fallet. Det kan vara bra som dåliga. Konstruktiv kritik är inte bara ett sätt att peka ut på svaga punkter utan också något som kan ge förslag på förbättringar. Om man vill ha respons från sina bilder räcker det inte bara att ge svar som "Snyggt träd, fina bilder" osv. Det är innehållslöst och säger inget om bilden i sig. Skriv vad det är som är bra eller dåligt i bilden, vad gör den så snygg eller fult. Meningen med att lägga ut bilder för allmän beskådan är ju att man ska få respons från dem, eller hur? Bilder talar och de förmedlar en känsla utifrån betrakterens erfarenheter. Gult kan vara fult i den enes ögon medan andra kan tycka att det är jättesnyggt. Men vidareutveckla det vidare i så fall. Granska bilden noga och skriv det som känns rätt eller fel i den. Det får mig som konstnärlig utövare att reflektera på saker och ting som jag inte har tänkt på när jag gjorde bilden.
Sedan ska man inte kommentera om att bilden är snygg (även om det är ett plus i kanten för det). En bild behöver inte vara snygg om den har något att berätta. Om bilden uttrycker något mer än vad den föreställer, mer än av det du ser på bilden har du lyckats. Bilden behöver inte vara vacker, men den berättar något för dig. Den har ett innehåll, den säger någonting. Då har den fyllt upp sitt syfte.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
@nemonen

Det stämmer det du skriver tycker jag. Som nybörjare och amatör, kan det vara svårt att bedöma en bild annat än som vacker,fin etc. Jag försöker bedöma men det är inte alltid lätt. Vad gäller dina bilder tycker jag iaf att de är proffsiga utan tvekan. Själv är jag tacksam för konstruktiv kritik då jag så väl behöver den, och då från dem som kan bättre än jag. Bra inlägg:D

agnetha

Kul att du tittade in hos mig. Jag är bara en glad amatör både vad det gäller blogg och foto.

Ha en bra fortsättning på den gula Tisdagen!!

Malin :]

hej ville bara säga att du hade en massa fina bilder på din blogg :Dha en bra dag !

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress